fredag 29 december 2006

Avslappning & Meditation

Avslappning och meditation

Under graviditeten och framför allt de sista veckorna kan man med försorg lägga en stund dagligen till avslappning och meditation. 15-20 minuter dagligen.

Skapa en lugn miljö där du inte blir störd. Håll dig varm och bekväm med kuddar och en filt.
Lägg eller sätt dig i viloposition och håll hela ryggraden rak. Håll huvudet rakt och halsen avslappnad, släpp underkäken och slappna av i ansiktet.

Blunda och känn din kvinnlighet, känn att du ska bli mor.
Alla tankar och känslor som dyker upp låter du passivt fara förbi som på en filmduk. Känn att negativa känslor inte är dina egna utan bara projektioner på duken.

Njut av den frid du upplever när hjärnans aktivitet dämpas, dela den med fostret och känn tillit till livets under. Gå sakta ur avslappningen när du är redo.


Meditation under värkarbetet

Oavsett yogaerfarenhet kan meditation kännas naturligt under värkarbetet. Det är bättre att slappna av och segla på starka vågor av sammandragningar som gör otroligt ont, än att göra motstånd och slukas av dem.

Fokusera på andningen och släpp taget om rädslan. Skapa en lugn vrå i ditt sinne där du håller kontakten med barnet och dina närmaste genom födelseprocessen. Om du vill, upprepa det enkla mantrat ”So Ham” (Jag är Det) medan du andas in och ut för att behålla ditt klara fokus. Eller tänk "Lugn" när du andas in, "Tung" när du andas ut (Tack Bridz för det tipset, kanon!)

Barnmorskan Signe Jansson spred idéer om psykoprofylax och medveten avslappning i Ystad på 70-talet. Tankarna spreds sedan över landet och finns nu som Signekursen via Barnmorskeförbundet.
http://www.barnmorskeforbundet.se/images/stories/signekursen.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.