torsdag 21 december 2006

Hitta dig själv efter förlossningen

Har ju gått en föräldrautbildning, och igår diskuterade jag och en annan blivande mamma med kursledaren (BM) hur man kommer igång efter förlossningen. Min kompis är en van joggare, och nu som gravid drömmer hon att hon är ute och joggar igen, och blev nedslagna av rekommendationen att avvakta med löpning 6 månader efter förlossningen. BM manade till försiktighet och ingen direkt träning tills åtminstone efterkontrollen var gjord (6-8 veckor efter förlossning). Sen är det jättesvårt att veta var gränserna går, på BM:s resonemang kunde jag inte dra några slutsatser om vad man får och inte får, men förstår att de vill ha ryggen fri fram till efterkontrollen.

Vi fick broschyren "Hitta dig själv efter förlossningen" som inte behandlar hur man slipper undan förlossningsdepression utan fokuserar främst på bäckenbottenträning.
8 tips förmedlas:
Direkt efter förlossning
Kroppshållning "stolt" så ofta man tänker på det
Avlasta bäckenbottenmuskulatur 2 x 5 minuter per dag samt vila på magen 2 ggr/dag
Hitta bäckenbottenmuskulaturen

En vecka efter förlossningen
Hitta rätta knipet i urinrör, slida & ändtarm. Första veckan kniper man bara vid behov.
Lätt bäckenbottenträning. Knip 2 sek - slappna av 2 sek, upprepa 10 ggr. 5-6 ggr/dag

Två veckor efter förlossningen
Träna nedre bukmuskler 2 veckor efter förlossningen (annan teknik än situps)

Tre veckor efter förlossningen
Intensiv bäckenbottenträning tre veckor efter förlossningen. Knip 5 sek - slappna av 5 sek, upprepa 10 ggr. 5-6 ggr/dag

Månader efter förlossningen
Undvika tunga lyft och situps 2 månader efter förlossningen. Undvik jogging och hopp 6 månader efter förlossningen. Undvik att hoppa med benen brett isär.

Men hur ska man komma ihåg det man ska göra och hur ofta? Blir till att börja skriva träningsdagbok.... I boken Sedan du fött av Borelius ges tipset att knipa varje gång man ammar, värt att minnas!

En sak som inte poängterades på kursen, men är ett faktum vid depressionsbehandling är att motion utgör en viktig del i behandlingen. Daglig motion i dagsljus gör att depression lättare kan hanteras eller hållas på avstånd, och det gäller även efter en förlossning. Så ut och rulla vagn på förmiddagen när det är som mest ljust!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.