onsdag 13 december 2006

Vetenskapliga studier om träning efter graviditet

Översiktsartikeln Effect of Postpartum Exercise on Mothers and their Offspring: A Review of the Literature av Dawnine Enette Larson-Meyer sammanfattar i OBESITY RESEARCH (Vol. 10 No. 8 August 2002, p 841-853) bland annat de riktlinjer som finns publicerade av forskare och föreningar om träning efter graviditet. Riktlinjerna är främst amerikanska.

Endast få studier finns tillgängliga som bas för riktlinjer till träning efter graviditet.
Riktlinjer från American College of Obstetricians and Gynecologists konstaterar att många av de kroppsliga förändringarna vid graviditeten består 4-6 veckor efter förlossning och rekommenderar att träningsrutiner skall anpassas efter varje enskild kvinnas fysiska förutsättningar.

Clapp har utvecklat riktlinjer för både de första 6 veckorna och året efter förlossning. Författaren föreslår att huvudmålet de första 6 veckorna är att skaffa egentid och återskapa en känsla av kontroll. Clapp rekommenderar följande: 1) Börja långsamt och öka gradvis 2) Undvik utmattande trötthet och uttorkning 3) Se till att bukstöd tränas och att en bra Bh används 4) Sluta om det gör ont 5) Sluta träna och sök läkare om större klarröd vaginal blödning startar. Författaren tillägger att om det känns bra kan mål sättas att under det första året efter förlossningen förbättra kondition och fysik.

Dewey & McCrory uttrycker i sina riktlinjer att kvinnor som påbörjar träningsprogram efter förlossning bör ha fått klartecken från läkare först, börja försiktigt och öka gradvis. Viktigt att tänka på att dricka tillräcklig mängd vätska, speciellt vid amning.
McCrory rekommenderar även att kvinnor tränar aerobisk träning 3-6 dagar/vecka under 25-60 minuter samt kompletterar med muskelstärkande träning, och vara kreativa om det inte går att träna borta från hem och barn.

Det finns riktlinjer specifikt knutna till mjölksyra av Wallace & co som föreslår att det är nödvändigt för kvinnor som lätt får mjölksyrekänning i musklerna att träna på låg intensitet för att förhindra att mjölksyra ansamlas i bröstmjölken. Författaren föreslår även att kvinnor ammar före fysisk träning eller pumpar ut mjölk före träning för senare användning och kasserar mjölk som pumpas ut inom 30 minuter efter träning. Carey & Quinn har utmanat denna rekommendation och ifrågasätter om forskning verkligen ska ifrågasätta om träning före amning är skadligt för barnet och mödan värt att pumpa och slänga ut bröstmjölk efter träning.

Quinn & Carey rekommenderar att kvinnor som tränar under den första perioden efter förlossning (3-4 månader) bör undvika hög intensitet vid träning. Denna rekommendation baseras på studier som visar att mjölksyra inte ansamlas i bröstmjölk om träningen är måttlig eller under denna nivå. Författarna rekommenderar även amning före träning och användning av en Bh med gott stöd för att öka känslan av komfort under den fysiska träningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.